Acel trac la examenul auto ne poate afecta rezultatele si poate fi o adevarata piedica pentru obtinerea permisului auto! Vestea buna este ca putem controla aceste
emotii nesanatoase inainte de a pune ele stapanire pe noi. Acest trac la examenul auto poate fi prevenit prin diferite metode fizice si mentale.
Trucuri psihologice ce te pot ajuta sa te pregatesti pentru examenul auto!
Stiind ca esti o fire emotiva, cauta sa te pregatesti cat mai bine. Consulta un barem si cauta sa parcurgi fiecare item. Nu te baza pe noroc! Cu cat te vei simti mai pregatit, cu atat vei avea mai putin trac la examenul auto. Daca nu te simti pregatit, poate ca ar fi util sa iei niste ore suplimentare, sa mai exersezi la poligon, etc.
•
Fii constient de ceea ce ti se intampla!
Primul pas este sa recunosti fata de tine insuti ca nu proba in sine si nici prezenta examinatorilor nu iti genereaza acest trac la examenul auto, ci tu, prin ceea ce-ti spui in minte, iti creezi aceste emotii negative.
•Accepta-ti emotiile !
Emotiile in sine sunt constructive. Ele te ghideaza sa actionezi in directia dorita, sa fii mai prudent si mai vigilent. Niciodata nu vei scapa de emotii, insa poti reduce caracterul nesanatos si exagerat al acestora. Asadar, nu cauta sa le mutilezi, ci doar sa le controlezi.
• Cauta sa gestionezi emotiile negative!
Important este sa invatam sa ne controlam emotiile, astfel incat sa nu puna stapanire pe noi. Emotiile excesive pot genera o stare paralizanta de panica care ne poate face sa actionam ineficient. Insa, noi insine suntem autorii propriilor emotii si tot in noi se afla puterea de a le diminua.
• Antreneaza-te mental!
Vizualizeaza-te pe tine la volan, conducand cu o stare de relaxare si entuziasm. Cauta sa vizualizezi fiecare detaliu, fiecare pas in parte, fiecare manevra. Cauta sa-ti sugerezi increderea in fortele proprii, siguranta, calm, etc. Acceseaza-ti resursele care se afla in tine, programeaza-te pozitiv!
• Constientizeaza-ti punctele tari!
Fa o lista cu punctele tale tari care te-ar putea ajuta sa treci peste acest examen. Subliniaza-ti punctele tari, fie ca ai o atentie buna, spirit de observatie, motivatie puternica, seriozitate, rabdare, calm, efectuarea buna a unor manevre, etc. Daca iti este dificil sa le observi, consulta-l pe instructor, care te poate ajuta sa-ti formezi o perspectiva mai clara asupra potentialului tau. Pune pe hartie aceasta descriere optimista si citeste-o de cateva ori pe zi, pentru ca avand mai multa incredere in tine, vei preveni acel trac la examenul auto .
• Relativizeaza!
Incearca sa nu transformi esecul la un examen intr-o drama. In loc de « Nu pot suporta asta ! » spune-ti ca, desi iti pare rau ca s-a intamplat asta, nu e o catastrofa. Cauta sa vezi cat de mult ar mai conta acel esec peste 10 ani? Cauta sa vezi cati oameni s-au confruntat cu asta, si care, ulterior au reusit. Nu trage concluzii pripite despre tine, nu te grabi sa zici ca nu esti facut pentru asta. Pentru ca altfel, risti ulterior sa te comportati in functie de descrierea pe care tot tu ti-ai facut-o (urmandu-ti propriul scenariu). Nu trage concluzii pripite, cum ca, daca n-ai reusit o data sau de cateva ori, nu o sa reusesti nici pe viitor.
•Expune-te situatiilor de care te temi!
Familiarizeaza-te cu aceste situatii de examinare, pentru ca, prin obisnuire,anxietatea de diminueaza. Chiar daca ai fost respins la examen, faptul ca pret de 10 -30 minute ai trecut prin acesta experienta, te va ajuta data urmatoare sa scapi de acest trac la examenul auto. Nu incerca sa trisezi (desi, din pacate, sistemul favorizeaza astfel de comportamente), pentru ca astfel, vei invata despre tine ca nu poti altfel, chiar daca in realitate nu este asa. Astfel, increderea in fortele tale va scadea si mai mult. Evitand o confruntare cu temerile tale, nu-ti dai sansa sa descoperi ca poti depasi acest trac la examenul auto, ca poti rezolva singur problemele cu care te confrunti.
O modalitate buna de a diminua acest trac la examenul auto este expunerea in plan imaginar la acele scenarii negative. Vizualizand mental acele situatii de care te temi, te vei obisnui cu ele, si nu-ti vor mai trezi reactii atat de intense.
• Cere sprijinul unui psiholog!
Cu ajutorului unui psihoterapeut,vei reusi sa previi acest trac la examenul auto. In psihoterapie vei reusi sa-ti construiesti mai bine modul de gandire, sa-ti modulezi emotiile si sa-ti planifici modalitatea de a actiona. Psihoterapeutul te poate ajuta sa lucrezi si asupra credintelor tale care stau in spatele temerilor de esec, si care , probabil ca actioneaza asupra ta si in alte contexte.
Cum poti depasi acel trac la examenul auto?
• Priveste situatia de examinare intr-o lumina pozitiva!
Cauta sa te detasezi putin de imaginea catastrofala pe care i-ai dat-o acestui examen. Cauta sa consideri examenul o provocare, in care sa pui in aplicare cu entuziasm tot ce ai invatat. Cauta sa vezi examinatorul ca pe o persoana neutra (si nu cel care vrea sa « te pice »!).
• Joaca-ti ultima carte!
In timpul examinarii o greseala mica poate fi perceputa de cel evaluat ca pe un esec total. Daca ai uitat o semnalizare sau ti s-a oprit motorul, nu inseamna ca vei fi respins. Tendinta multora este sa se panicheze de la o greseala mica, astfel incat capacitatea de concentrare scade si mai mult. Astfel, se creeaza conditii favorabile pentru greseli si mai mari, care ar fi putut fi evitate daca acea persoana ar fi tolerat prima greseala. Spune-ti in minte ca, desi ai pierdut cateva puncte, nu inseamna ca nu vei lua examenul. Da-ti intai tu o sansa!
• Respira adanc!
Exercitiile de respiratie sunt utile pentru a-ti oxigena creierul si pentru a elibera organismul de efectele pe care le produc hormonii de stres . Da-ti un minut in care sa inspiri profund si sa expiri lent, spunandu-ti in mine « Sunt calm si linistit »