Te temi in permanenta ca ai putea fi criticat? Iti cheltuiesti intreaga energie incercand sa te aperi in fata celorlalti? Ai dificultati in relationarea sociala?
As dori sa-ti arat cateva moduri prin care tu ti-ai construit aceasta inchisoare psihologica ce iti aduce multa suferinta. Poate ca intelegerea mecanismelor nu va face sa-ti dispara teama de ceilalti, dar, constientizand anumite sentimente, comportamente si ganduri, te va ajuta sa le impiedici sa te submineze in continuare.
Sentimentul de inferioritate
De cele mai multe ori te simti mic, neimportant, nesemnificativ, lipsit de calitati. Te compari frecvent cu cei din jur, insa aceasta comparatie se intoarce rapid impotriva ta (datorita tendintei tale de a te subevalua pe tine si supraevalua pe ceilalti). Intocmai aceste sentimente de inferioritate te fac sa-ti fie teama de ceilalti. Cu cat vei cauta sa iti recladesti stima de sine, cu cat teama de ceilalti se va diminua.
Dorinta de a lasa o impresie favorabila
Teama de ceilalti apare atunci cand punem prea multa presiune pe noi insine pentru a crea o impresie favorabila, gandindu-ne in acelasi timp ca nu vom reusi. Poate ca ar fi util sa renunti la aceste imperative…nu trebuie sa placi celorlalti, nimic nu trebuie. Formulandu-ti dorintele intr-o maniera mai putin categorica, te vei elibera de constrangerile care te anxieteaza. Asadar, spune-ti « Mi-ar placea sa plac celorlalti, insa daca nu va fi asa, voi putea accepta asta!»
Sentimentul de respingere
Acest sentiment provine din faptul ca tu nutresti credinta ca nimic din tine nu atrage interesul, atentia, afectiunea sau precierea celorlalti. Asadar, tu esti cel care te respingi, insa proiectezi acest lucru asupra celorlalti, crezand ca ei te critica sau chiar te dispretuesc. Astfel, te simti ranit de orice fleac, de orice remarca venita din partea celor din jur. Pandesti si interpretezi orice gest, orice privire...intocmai pentru ca acestea sa vina in intarirea a ceea ce crezi tu despre tine. De exemplu, daca doua prietene isi soptesc ceva la ureche, tu vei interpreta ca te barfesc, fara sa te gandesti ca poate isi dezvaluie un secret personal care nu are legatura cu tine.
De cele mai multe ori te excluzi singur
Sensibilitatea ta fata de parerea oamenilor te face sa stai la adapost si astfel, adopti pozitia observatorului, care reprezinta pentru tine o pozitie confortabila, cu putin riscuri. Astfel, iti stirbesti libertatea de actiune, alegi sa vorbesti putin, sa stai departe.
Severitatea fata de tine
Nu-ti permiti nici cea mai mica greseala, pentru ca pentru tine este un adevarat dezastru. Asadar, decat sa risti un dezacord sau o balba, alegi tacerea. Iar cand se intampla, desi probabil ca trec neobservate, tu incepi sa-ti imaginezi ca sunt adevarate catastrofe, si le tii minte mult timp. Si te critici intr-un mod nemilos. Vocea critica face filmul din mintea ta, perfectionismul tau a devenit toxic pentru tine.
Ce putem face pentru a invinge teama de ceilalti?
Indrazneste sa-ti privesti temerile in fata, abordeaza-le treptat, asuma-ti mici riscuri…si in cele din urma vei castiga! Psihologul iti poate fi de ajutor, terapia reprezentand un pas important in ati invinge teama de ceilalti! Psihoterapia cognitiv-comportamentala si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste
anxietatea sociala.

De asemenea, participarea la ateliere de dezvoltare personala faciliteaza exersarea abilitatilor sociale, mijloceste cresterea emotionala si dezvoltarea autenticitatii si identitatii personale.
Cabinetul de psihoterapie PsyHelp organizeaza regulat astfel de ateliere, grupul reprezentand un cadru excelent pentru a depasi teama de ceilalti.
Psiholog si psihoterapeut Ionela Buroaga
Numar de telefon: 0768812864