Te simti ametit, ai senzatia de lesin sau de cadere, ca esti in balans sau ca este dificil sa-ti mentii echilibrul? Uneori nu scapi de acea senzatie de ameteala chiar si cand stai jos sau culcat. Chiar daca pana acum nu ai cazut sau ai lesinat, poti nutri credinta ca ar putea sa se intample acest lucru, iar aceasta perspectiva te sperie. Atunci cand se intampla brusc este extrem de infricosator pentru ca nu intelegi cu adevarat ce se intampla cu tine. Gandurile tale incep sa curga si apoi incepi sa te intrebi despre toate cauzele posibile, de cele mai mult ori construind scenarii catastrofale. Aceste scenarii mentale te vor speria si mai mult, ceea ce iti va provoca mai multe simptome si frica, pana la panica. Anxietatea si tulburarea de panica sunt cele mai frecvente surse de ameteala psihogena. Senzatia de ameteala este de una dintre simptomele cele mai perturbatoare ale anxietatii. Unele persoane diagnosticate cu o tulburare anxioasa pot resimti rar ametela, altele in mod frecvent. Aceste stari de ameteala pot aparea in scurte episoade sau pot fi continue si persistente. Deasemenea, unii resimt o stare difuza, iar altii experimenteaza o senzatie intensa de ameteala. Insa chiar si cei care au stari persistente, vor experimenta valuri de cresteri si scaderi ale acestui simptom. Uneori, intensitatea poate creste pentru o perioada mai lunga de timp, cum ar fi cateva zile, apoi simptomele pot scadea din nou. Unele persoane experimenteaza episoade de anxietate si ameteala in asociere cu o crestere a stresului lor, in timp ce altele au ameteli persistente, independent de factorii stresori.

Cauzele starilor de ameteala

Deoarece exista mai multe afectiuni medicale ce pot provoca ameteala si anxietate, recomandarea este sa discutati aceste simptome cu un specialist (medic psihiatru). Potrivit studiilor, mai mult de jumatate din pacientii cu ameteli cronice sunt diagnosticati cu anxietate. Insa, atentie, doar daca investigatiile medicale indica faptul ca acest simptom este legat de anxietate sau de stres, puteti fi siguri ca nu exista o alta conditie medicala ce le cauzeaza.

Cauzele ametelilor psihogene includ:

Hiper- si hipoventilatia. De multe ori nu esti constient ca stresul si anxietatea te fac sa respiri in mod diferit. Luand prea mult sau prea putin oxigen, pot fi modificate nivelurile de CO2 in sange, ceea ce poate provoca o multitudine de simptome de anxietate, precum ametelile. Intoleranta si frica de a nu experimenta senzatia de ameteala, interpretarea catastrofica a acestor senzatii pot contribui la aparitia si mentinerea acestor simptome. Nimeni nu vrea să traiasca cu ameteli, insa frica legata de aparitia lor poate fi perturbatoare si va ingreuna controlul viitoarelor simptome de anxietate. Reactia automata la un pericol perceput. Este vorba de cunoscuta reactie de tip „lupta sau fugi”, o reactia automata, primitiva si innascuta a corpului nostru, care ne pregateste si aduce corpul intr-o stare cat mai buna de a lupta sau a fugi din fata unor pericole percepute. Organismul trimite sange spre anumite parti ale corpului importante pentru supravietuire și mai putin catre cele care nu sunt atat de importante. Aceste schimbari determina modificari ale ritmului cardiac si ale respirației, cat si aparitia starilor de ameteala. Stres persistent ridicat. Prea mult stres poate provoca perturbari in functionarea sistemul nervos, ceea ce poate afecta echilibrul. Daca ai fost sub prea mult stres in ultimul timp, acest stres ar putea fi cauza starilor de ameteala. Oboseala. Efortul sustinut, supraincarcarea, insuficiente ore de somn, pot contribui la aparitia starilor de ameteala.

Ce poate fi de ajutor in reducerea starii de ameteala?

Este foarte important sa te raportezi corect la simptomele tale. Aminteste-ti ca starea de ameteala data de anxietate nu este periculoasa, chiar daca este neplacuta. Ameteala ca si simptom al anxietatii nu inseamna ca ceva este in neregula cu creierul sau corpul tau, si nici nu are efect pe termen lung asupra sanatatii tale. Daca ameatala este cauzata de hiper sau hipoventilație, adoptand un stil de respiratie naturala,relaxata, mai lenta și mai adanca, vei corecta nivelul de CO2, ceea ce te va ajuta sa elimini ventilația cauzatoare de amețeala. Daca aceste ameteli sunt cauzate de un raspuns de la un stres activ, descoperind modalitati mai eficiente de raportare si adaptare te vor ajuta sa reduci anxietatea. Nu poti schimba intotdeauna situatiile de viata, insa sub controlul tau este reactia. Pe masura ce vei reusi sa-ti contruiesti niste atitudini mai pozitive, functionarea corpului tau va reveni la normal si starea ta se va imbunatati. Daca ametelile tale sunt cauzate de un stres persistent ridicat, reducand stresul si oferind suficient timp organismului pentru a se recupera ar trebui sa elimine acest simptom. Totusi, necesita si putina rabdare, caci poate dura o lunga perioada de timp pentru ca organismul sa se recupereze de la un stres ridicat cu care te-ai confruntat. Daca ameteala este cauzata de oboseala, rezerva-ti timp pentru odihna si recreere, pentru ca organismul sa-si poate reconstrui energia. Daca ai nevoie de suport in gestionarea simptomelor anxioase si depasirea starilor de ameteala, poti apela la ajutorul specialistilor nostri! Pentru programari, nr de tel 0768812864
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment