Psihoterapia in tratamentul fobiilor are rezultate foarte bune. Psihoterapia cognitiv-comportamentala si-a dovedit eficienta in tratamentul tulburarilor fobice. Fobia reprezinta o teama exagerata, irationala si persistenta fata de o situatie, o activitate sau un obiect ce nu prezinta in mod real in pericol. Persoanele cu astfel de frici exagerate constientizeaza caracterul irational al fobiei lor, insa nu pot depasi aceste frici. In confruntarea cu obiectul fobiei lor, acestia devin extrem de anxiosi, prezentand simptome fiziologice precum: tahicardie, transpiratii, respiratie accelerata, senzatia de greata, senzatia de sufocare, ameteala, slabiciune musculara, etc. Uneori, aceste crize anxiose acute pot lua forma unor atacuri de panica. In plan comportamental, in confruntarea cu obiectul fobiei lor, pot avea tendinta de a fugi sau de a ramane blocati. Fobiile pot fi simple (teama de inaltime, teama de anumite animale, de insecte, fobia de sange, teama de tratamentul stomatologic, fobia de furtuna, de fulgere, de avion, etc), sociale (teama de a performa in public, teama de a fi observat, teama de afirmare de sine , anxietatea de autodezvaluire) sau situationale (agorafobia- teama de spatii aglomerate, de multimi, transporturi in comun, cozi, etc). fobie

Psihoterapia in tratamentul fobiilor

Scopul terapiei este acela de a atinge un bun control al propriilor temeri, in a le face fata. Terapia este adaptata fiecarui client in parte. Psihoterapia actioneaza asupra fobiei cu ajutorul unor antrenamente psihologice bazate pe gandire, imaginatie, desensibilizare sistematica. In terapie este importanta intelegerea modului in care s-au format simptomele specifice fobiei si cum reactia de evitare a stimulilor anxiogeni contribuie la mentinerea fobiei. Tratamentul presupune insusirea unor noi modalitati de a reactiona in confruntare cu stimulii anxiogeni. Pacientul lucreaza asupra problemelor sale atat in cadrul sedintelor de psihoterapie, cat si in afara lor. Pentru succesul terapiei este necesara dorinta de schimbare, perseverenta si curaj.

Durata terapiei

Sedinta de psihoterapie in cazul persoanelor ce se confrunta cu o fobie dureaza de regula 45 de minute. Pentru tratamentul unei fobii sunt necesare aproximativ 10 sedinte de psihoterapie, numarul acestora depinzand de particularitatile fiecarui client, de severitatea si complexitatea fobiei cat si de implicarea acestuia in terapie. In concluzie, este important sa actionam asupra propriilor frici, inainte ca acestea sa puna stapanire pe noi insineā€¦.sa avem curajul sa schimbam ceea ce se poate schimba.
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment