Psihologul pentru copii, o necesitate?

A apela la un psiholog poate fi o necesitate in zilele noastre, mai ales cand ne confruntam cu anumite probleme ce pot afecta dezvoltarea psihica si echilibrul emotional al copiilor. Orice copil are nevoie de asistenta psihologica la un moment dat, pentru a asigura dezvoltarea cognitiva, afectiva si comportamentala.

De ce un psiholog pentru copii?

Psihologul care lucreaza cu copiii este o persoana calda, empatica, care respecta individualitatea fiecarui copil. Psihologul castiga increderea micutilor prin crearea unei atmosfere prietenoase si securizante. Limbajul utilizat este adaptat nivelului de varsta al copiilor, evitandu-se termenii pe care micutii nu pot sa-i inteleaga. Psihologul ii stimuleaza sa-si exprime gandurile si trairile, sa puna intrebari, sa comunice deschis.

Cabinetul psihologic pentru copii

Cabinetul psihologic este amenajat special pentru cei mici, asfel incat copilul sa se simta confortabil. Intr-un cabinet de psihoterapie copiii vor descoperi jocuri si jucarii, creioane colorate, hartie colorata, acuarele, marionete, planse, jetoane si carti de colorat. Astfel, micutul va percepe cabinetul ca pe un loc primitor, in care va veni cu placere.

Cand este necesar sa apelam la cabinetul psihologic?

 Solicitati sprijinul unui psiholog daca va confruntati cu probleme de comportament al copilului dumneavoastra: neascultarea, nerespectarea regulilor, agresivitatea fizica si verbala, crize de furie, minciuna (in cazul copiilor care au peste 7 ani), refuzul de a vorbi in anumite situatii sau cu anumite persoane, hiperactivitate, deficit de atentie, etc;  Apelati la un psihoterapeut pentru copii de fiecare data cand copilul dumneavoastra se confrunta cu un stres puternic precum separarea de unul dintre parinti, decesul unui membru al familiei, divortul parintilor, conflicte in familie, accidente, etc;  Este utila interventia psihologica atunci cand copilul prezinta probleme de somn, cosmaruri, probleme de alimentatie (bulimie sau anorexie);  Solicitati un consult psihologic daca copilul dumneavoastra are manifestari anxioase (ingrijorare excesiva, neliniste, temeri nejustificate);  Este necesara interventia unui psihoterapeut atunci cand copilul are atacuri de panica, fobie sau timiditate excesiva;  Apelati la un psiholog in caz ca sesizati probleme psihice la copilul dumneavoastra. Aveti incredere in intuitia dumneavoasta…daca simtiti ca este ceva in neregula, nu evitati sa solicitati un consult psihologic. Mai bine sa fie o exagerare din partea dumneavoastra, decat sa ignorati anumite manifestari ce indica o problema de natura psihica. Unele probleme se pot accentua, iar aceste intarzieri pot ingreuna tratamentul.

Tehnici utilizate in psihoterapia pentru copii

Psiholog copiiTehnicile utilizate in terapia copiilor sunt adaptate varstei si problematicii acestora. Astfel, sunt utilizate tehnici terapeutice precum jocul, povesti terapeutice, desen, modelaj, dramatizare, exercitii de relaxare si hipnoza, jocul de rol, jocul cu marionete, etc. Aceste tehnici sunt utilizate in scopul atingerii obiectivelor terapeutice, ce vor fi stabilite inca de la prima sedinta, de catre psiholog si parinti.

Ce rol au parintii in psihoterapia copiilor ?

Parintii au un rol esential in demersul terapeutic, inca de inainte de a se prezenta la cabinetul de psihologie. Copiii trebuie informati de catre parinti de motivul pentru care merg la psihoterapie, astfel incat acestia sa fie constienti de ceea ce se asteapta de la ei si sa aiba si ei responsabilitatea schimbarii. Trebuie sa li se explice pe masura capacitatii lor de intelegere unde vor merge, cat de frecvent vor merge, cat vor sta la cabinet, cine este psihologul si ce face acesta pentru ei. La prima sedinta de psihoterapie este recomandata prezenta ambilor parinti (sau a unuia dintre parinti). Acestia vor fi solicitati sa ofere informatii pretioase pentru terapie: informatii despre istoricul personal al copilului, despre aspectele pe care vor sa le abordeze in terapie, despre mediul familial. In continuare psihoterapia se face doar cu copilul, insa la un interval de cateva sedinte sunt chemati parintii (fara copil) pentru a stabili directiile de actiune si pentru a evalua evolutia copilului. Rolul parintilor continua pe tot parcursul terapiei. Ei vor avea responsabilitatea de a pune in practica recomandarile psihologului, de a face schimbarile necesare, de a monitoriza evolutia copilului. Uneori, copilul poate fi simptomul familiei, in acest caz recomandandu-se o terapie de familie.
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment