Psihoterapia poate fi raspunsul pentru intrabarile si problemele cu care va confruntati. Inainte de a consulta un sihoterapeut, ar fi bine
sa stiti ce va asteapta la o prima sedinta de psihoterapie.
Iata la ce sa va asteptati si ce trebuie sa stiti inainte de prima sedinta de psihoterapie!
Sedinta de psihoterapie - planificare si organizare
Un terapeut lucreaza in medie cu 6 clienti pe zi si de aceea ar fi necesar sa ajungeti la timp (pentru a nu afecta programul celorlati).
Va recomandam sa ajungeti putin mai devreme, sa zicem cu 5-10 minute inainte de ora stabilita, astfel incat sa aveti timp sa va linistiti putin inainte de a intra in sedinta. Acest timp poate fi folosit si pentru a completa anumite formulare. Terapeutul va avea grija de asemenea sa fie pregatit sa va primeasca la ora fixata pentru sedinta de psihoterapie.
Despre incordarea si emotiile legate de prima sedinta de psihoterapie
Nelinistea si incordarea dinaintea sedintei de psihoterapie este fireasca. Este de asteptat sa ne simtim putin anxiosi in fata acestui lucru, pentru ca stim ca urmeaza sa impartasim unui strain temerile noastre cele mai intime, gandurile si emotiile noastre. Este infricosator gandul ca urmeaza sa parcurgem un proces de auto-descoperire…proces in care aducem la lumina cele mai ascunse parti din noi. Insa,
sa nu lasam aceste temeri sa decida in locul nostru! Voi decideti daca veti merge sau nu la sedinta de psihoterapie! Voi sunteti actorii principali in viata voastra si nu temerile voastre!

Evaluare initiala - primul pas in psihoterapie
Se poate intampla ca unele persoane sa aiba deja o idee despre ce se intampla cu ele. Unele persoane au consultat un psihiatru, altele s-au autodiagnosticat apeland la diverse surse de informare (internet, carti, etc). Unele inca mai cauta aceste raspunsuri. Altele nu necesita un diagnostic (ne referim la acea categorie de clienti care apeleaza la psihoterapie in scopul dezvoltarii personale, tendinta ce a luat amploare si in tara noastra).
La cabinetul nostru prima sedinta de evaluare dureaza mai mult decat restul sedintelor: 90 de minute! Rezervati-va timpul necesar pentru prima sedinta de psihoterapie!
Aceasta sedinta de psihoterapie este in primul rand o sesiune de colectare de informatii. Terapeutul trebuie sa descopere o multime de lucruri despre client si istoricul sau intr-un interval scurt de timp, in scopul de a evalua in mod corespunzator preocuparile sale si de a ajunge la un posibil diagnostic. Evaluarea consta intr-un interviu semistructurat cat si in administrarea unor chestionare.
Povestea voastra este intr-adevar unica si nu intotdeauna este necesara punerea unui diagnostic. Un psihoterapeut profesionist nu se uita la oamenii care vin la psihoterapie in acest fel. Se uita la fiecare om ca la un individ unic, care este in durere si are nevoie de ajutor. Insa,
in unele cazuri diagnosticul este un rau necesar, acesta ghidand procesul de psihoterapie.
Asadar,
evaluarea este o parte importanta a procesului de psihoterapie.
Despre acceptare, incredere si confidentialitate
Atunci cand intrati in cabinetul unui terapeut pentru prima data, reamintiti-va ca fiecare este expertul propriei sale vieti. Terapeutul nu este acolo pentru a judeca sau pentru a va spune ca gresiti sau cum ca ar trebui sa fiti intr-un anume fel. Nu, de fapt, sarcina lui este de a intelege pentru voi si de a va ajuta sa faceti schimbarile pe care vi le doriti. Asadar,
fiti increzatori si spuneti povestea voastra cu deschidere, astfel incat terapeutul sa va poata ajuta.
Tot terapeutii respecta niste
politici legate de confidentialitate, specificate si intr-un contract pe care il veti semna (contract in care vi se aduc la cunostinta drepturile si obligatiile pe care le aveti, in calitate de client).
Teme abordate in sedinta de psihoterapie
Psihoterapeutul va dori sa stie care sunt problemele voastre actuale si cand au aparut ele. Va fi interesat sa descopere si cateva lucruri despre familia de origine si despre copilaria voastra, pentru a intelege mediul vostru de dezvoltare. De asemenea, in acesta etapa vor fi formulate obiectivele programului de psihoterapie. De aceea, ar fi util sa va ganditi dinainte care sunt asteptarile pe care le aveti de la psihoterapie si ce schimbari doriti sa realizati.

Cum va veti simti dupa prima sedinta?
Dupa prima experienta unii oamenii se vor simti entuziasmati, optimisti, increzatori... privind psihoterapia ca pe o oportunitate de a explora noi modalitati de a fi, de a simti, de a gandi si de a se comporta. Se intampla ca unii sa se simta invadati, nelinistiti, confuzi. Toate acestea din urma sunt sentimente firesti, caci
shimbarea pare uneori amenintatoare si, desi ne-o dorim, necunoscutul pare infricosator.
Cabinet de Psihoterapie PsyHelp
Psiholog si Psihoterapeut Ionela Rosu
Nr. de telefon: 0768812864