Pentru fiecare dintre noi interviul pentru obtinerea unui loc de munca poate fi o situatie stresanta. Pregatirea psihologica pentru interviu ne poate ajuta sa preintampinam emotii puternice si sa dobandim un mai bun control in astfel de situatii.

Iata cateva trucuri ce te pot ajuta in pregatirea psihologica pentru interviu:

1. Identifica situatiile concrete de care te temi

Este util sa fragmentam problema anxietatii legate de intervievare in situatii mai mici. Identifica ce circumstante pot declansa emotii mai puternice pentru tine. Observa ce anume influenteaza aceste lucruri: sexul sau statutul interlocutorului, prezenta unor observatori externi, caracterul imprevizibil al situatiilor din timpul interviului. Odata identificate aceste situatii concrete, ierarhizeaza-le pe o lista, in functie de intensitatea emotiilor pe care ti le declanseaza. Pastreaza lista pentru ca vei avea nevoie de ea.

2.Confrunta-te cu propriile frici

Identifica cele mai negre scenarii in toate detaliile si vizualizeaza-le mental. Aici te poti folosi si de lista situatiilor anxiogene pentru tine. Astfel, se produce habituarea…iar atunci cand te vei confrunta in realitate cu anumite situatii nepravazute, nu le vei mai percepe atat de catastrofale. Cauta sa te confrunti cu aceste frici si in viata reala (de exemplu, daca observi ca anxietatea ta creste cand interactionezi cu persoane de sex opus, propune-ti sa faci asta). De asemenea, cu cat vei merge la mai multe interviuri, cu atat emotiile tale se vor fi mai mici (prin obisnuire). Aceste confruntari cu propriile temeri vor facilita pregatirea psihologica pentru interviu.

3. Antreneaza-te

Dezvoltand anumite competente sociale, poti imbunatati sentimentul de control si vei stapani mult mai bine situatia de intervievare. Poti exersa in oglinda. Poti initia un joc de rol cu un prieten care va juca rolul angajatorului.

4. Accepata-ti emotiile

Nu te ingrijora cu privire la emotiile pe care le vei trai. Este firesc sa se intample asa, iar angajatorii se asteapta la asta. Emotiile pot fi un indicator al motivatiei, al faptului ca iti doresti acel job. Nu te ingrijora ca iti tremura mainile, acest lucru fiind mai dificil de observat de catre ceilalti. Si da, poti parea calm in exterior, chiar daca nu te simti astfel. Acceptarea si intelegerea emotiilor de frica face parte din pregatirea psihologica pentru interviu. Pregatirea psihologica pentru interviu

5.Exerseaza increderea in sine

Evita autocritica propriei persoane, caci risti sa devii ceea ce exersezi. Daca stima ta de sine este prea fragila, descopera cum sa o recladesti! Acorda-ti cinci minute pe zi in care sa-ti creezi ganduri pozitive despre tine, imagini indraznete despre reusita ta. Cu cat iti vei crea astfel de imagini pozitive, cu cat vei fi mai increzator in mod natural…iar asta te va ajuta si mai mult in pregatirea psihologica pentru interviu.

6. Exerseaza postura

Mintea si corpul se afla intr-o stransa legatura. Gandurile tale iti poate afecta corpul, cat si invers. Cauta sa te misti cu incredere si te vei simti mai increzator. Asadar, acorda atentie si limbajului nonverbal.

7.Informeaza-te

Inainte de prezentarea la interviu, ar fi util sa te informezi cu privire la domeniul de activitate al companiei, care este tinta serviciilor oferite, care sunt criteriile pentru job-ul pentru care ai aplicat. Asta te va ajuta sa-ti structurezi discursul, sa prevezi anumite intrebari, sa-ti cunosti mai bine interlocutorul si sa te simti mai bine pregatit. De asemenea, faptul ca te-ai documentat despre aceste aspecte denota competenta in ochii angajatorului.

8. Fii prevazator

Pe cat este posibil, cauta sa-ti structurezi discursul si sa prevezi eventualele intrebari care ti se vor pune sau probleme cu care te vei confrunta la interviul de angajare. De exemplu, daca intrebarea legata de motivul plecarii de la fostul job este inconfortabila pentru tine, cauta sa te gandesti din timp la ce vei alege sa spui. Insa, nu pregati discursul incercand sa memorezi cuvant cu cuvant, pentru ca nu intotdeauna situatia reala corespune cu cea imaginata si, in plus, acest lucru te poate incurca in loc sa te ajute. Importat este sa stii despre ceea ce vorbesti…nu si ce urmeaza sa spui. Atunci cand anxietatea te dezorganizeaza prea mult, apeleaza cu incredere la ajutorul unui psihoterapeut care te va ajuta sa dobandesti un mai bun control emotional si comportamental. Astfel, vei primi ajutorul de care ai nevoie in pregatirea psihologica pentru interviu. Psihoterapeut Ionela Buroaga Tel: 0768812864 Mail :psihoterapie@psyhelp.ro
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment