Uneori a-ti face griji e un lucru bun. Problema se pune cand ne facem prea multe griji.
Tendinta de ingrijorare in legatura cu prea multe lucruri de zi cu zi, mari și mici poate fi semnul distinctiv al
tulburarii de anxietate generalizata.
Dar ceea ce constituie "prea mult"?
În cazul tulburarii anxioase generalizate, aceasta înseamnă a avea gânduri anxioase persistente pe cele mai multe zile ale săptămânii, timp de șase luni. De asemenea, anxietatea trebuie să fie atât de severa încât să interfereze cu viata de zi cu zi si este insotita de simptome vizibile.
Distincția dintre o tulburare de anxietate și o stare de ingrijorare normală este data de faptul ca emoțiile din cadrul anxietatii cauzeaza multa suferință și disfuncție. Ingrijorarea fireasca implica prudenta si vigilenta care ne ajuta sa actionam, sa tinem la distanta problemele si pericolele, sa schimbam lucrurile negative din viata nostra. Dar daca ne intrebam tot timpul ce “va fi daca” si ne cream in minte tot felul de scenarii, aceste ingrijorari pot fi o problema. Ele pot genera cresterea nivelului anxietatii. Anxietatea nesanatoasa ne impiedica sa ne bucuram de lucrurile si activitatile de zi cu zi, percepand totul prea riscant. Practic, suntem intr-o “gimnastica nervoasa”. De multe ori pentru ca energia si mintea noastra este ocupata cu stresul resimtit, putem actiona ineficient.
Cum se manifesta anxietatea generalizata?
Exista mai multe manifestari psihice si fizice ale anxietatii generalizate, printre care putem reaminti: senzația de a fi îngrijorat tot timpul, insomnii, lipsa de concentrare, stare de iritabilitate, încordare musculara, transpirații, disconfort gastro-intenstinal, scaune moi, amețeli, senzatie de gură uscată.
Cum putem controla acest exces de griji?
Niciodata nu putem scapa de griji, insa putem reduce caracterul nesanatos si exagerat al acestora intelegand cum facem sa producem acest mecanism al anxietatii si insusindu-ne intelepciunea de a proceda diferit. Toate acestea prin psihoterapie. Caci nu doar situatiile din viata ta te fac sa fii anxios, ci interpretarea pe care o dai asupra acestor situatii , asteptarile si comportamentele tale sunt lucruri ce te blocheaza. Prin psihoterapie poti invata sa-ti antrenezi creierul pentru a ramane calm si a te raporta la lucrurile din viata ta cu mai mult pozitivism.
Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu
Cabinet PsyHelp, telef 0768812864