Atunci cand te surprinde cererea partenerului de a apela la terapie de cuplu, poti cadea in capcana propriilor tale convingeri si evitari.
Iata care sunt cele mai comune raspunsuri si motive pentru care poti refuza cererea celuilalt de a apela la consiliere de cuplu:
Neasumarea
Multe căsătorii au probleme si in cele din urma sunt distruse deoarece unul sau ambii parteneri sunt prea mândri să admită că au o problemă și se poate sa fi greșit. Mândria si orgoliul pot sta în calea fericirii celor doi.
Poate ca uneori ajuta sa ne asumam partea nostra de contributie , "Am greșit. Îmi pare rău și îmi dau seama această problemă are de a face si cu mine".
Raspunsul de negare
Noi nu avem acest tip de problemă" sau "Problemele noastre nu sunt chiar așa de grave". De fapt, în cazul în care partenerul tău solicită consiliere de cuplu, căsătoria este, probabil, in dificultate. Probabil ca el/ ea percepe suficientă durere astfel incat isi doreste sa caute ajutor. Dacă el/ ea este afectat/a de anumite probleme relationale, trebuie să i te alături în rezolvarea problemei. Dacă partenerul are o problemă, voi aveți o problemă.
Scuzele legate de finante
"Nu ne putem permite" , este o scuza comuna pentru care multi o folosesc cand vine vorba de consiliere de cuplu. Majoritatea își pot permite tot ceea ce isi doresc cu adevărat. Dacă ne putem permite telefoane mobile, hobby-uri, TV, internet , vizite la mall-uri si mese la restaurante, ne putem permite si terapie de cuplu sau orice altceva care ne-ar putea ajuta sa ne salvam casnicia. Dacă nu te duci la consiliere, care va fi rezultatul? Poți trăi pentru tot restul vietii tale intr-o casnicie disfunctionala? Gândeste-te la aceasta decizie intr-un mod practic. Intreaba-te:"Dacă nu fac nimic sa-mi salvez casnicia si imi asum un divorț, cat de avantajos din punct de vedere economic va mai fi?"Prin urmare, întrebarea este: "Pot să-mi permit să nu mearg la consiliere de cuplu?"
Atitudinea pasiva
" Ar trebui sa mearga de la sine ". Probabil ca ai convingerea ca o relatie trebuie sa functioneze din inertie, fara ca voi sa faceti nimic. Ei bine, poate ca ar fi fost frumos sa se intample asa, dar viata cere mai mult de la noi. O relatie are nevoie sa fie stimulata si ajutata. Asadar, o relatie fericita nu se intampla, ci se construieste. Iar mersul la consiliere de cuplu va poate ajuta sa construiti relatia asa cum o doriti.
Realitati diferite
Un alt motiv pentru care ai putea respinge ideea de consiliere de cuplu este ca tu nu esti afectat la fel de mult ca și el/ ea. Insa, poate ca e nevoie ca amandoi sa va simtiti satisfacuti si fericiti in acesta relatie. Iar daca cel de langa tine este nefericit, este nevoie de o schimbare.
Neincrederea in consiliere de cuplu
"Oricum n-o sa functioneze", iti poti spune. Poate ca este vorba de neincrederea in eficienta terapiei de cuplu, poate ca ai obosit, poate ca tu crezi ca relatia deja a esuat. Dar poate ca e mai bine sa incerci si sa vezi cu ochii tai ca nu functioneaza decat sa traiesti ca gandul ca ai mai fi putut face ceva. Trebuie sa fii sincer cu tine si sa cauti ceea ce iti doresti cu adevarat. Asadar, programeaza-te pentru reusita si nu pentru esecul relatiei.

Pentru consiliere de cuplu este nevoie doar sa admiti ca relatia ta a luat-o intr-o directie gresita si sa vrei sa repari asta. Tu esti cel care decide daca relatia ta merita o sansa si sacrificiul de a trece peste propriile tale prejudecati, caci tu esti arhitectul relatiei si responsabil de felul in care alegi sa o contruiesti.
Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu
Cabinet de psihoterapie PsyHelp