Monotonia in relatia de cuplu apare in orice relatie la un moment dat. Insa, uzura relatiei si tocirea sentimentelor apar atunci cand cei doi nu depun eforturi pentru a intretine relatia de iubire dintre ei. Infidelitatea poate fi generata tocmai de nevoia de a trai lucruri noi. Solutia nu este insa sa ne angajam intr-o alta relatie, ci sa invatam sa trecem la urmatoarele stadii ale iubirii.

Ce duce la monotonie in relatia de cuplu?

• Sunteti prea comozi

Daca nu cautati sa va propuneti lucruri noi, sa faceti progrese, relatia si viata dumneavoastra se transforma intr-o rutina. Si astfel, ajungeti sa “mangaiati” telecomanda mai mult decat pe propriul partener. Riscati sa deveniti pasivi in propria relatie, alegand sa fiti plictisiti, neoferindu-va provocari si stimulente.

• Comunicati intr-un mod dezechilibrat

A comunica liber nu presupune a-i spune totul celuilalt. Mult prea adesea, relatia isi pierde vitalitatea pentru ca aceasta devine spatiul de lamentari, de exprimare a frustrarilor, a energiilor negative, etc. Partenerul nu este cosul de gunoi in care ne aruncam nemultumirile, dezamagirile. Daca faci acest lucru intr-un mod excesiv, poate ca ar fi mai bine sa contactezi un psihoterapeut. A pastra o masura potrivita intre a nu spune nimic si a spune totul este secretul unei relatii reusite.

• Limitati libertatea celuilalt

Este important ca fiecare sa-si pastreze un anumit spatiu personal. A fi intr-o relatie nu inseamna a face totul in comun. Este necesar sa va lasati unul altuia libertatea de a face lucruri separate. relatia de cuplu

Cum putem preveni monotonia in relatia de cuplu?

• Surprinde-ti partenerul

Este necesar ca membrii unui cuplu sa depuna eforturi pentru a-si reinnoi relatia, pentru a oferi celuilalt mereu o dragoste proaspata. Simpla convietuire nu este suficienta pentru ca cei doi sa fie fericiti. Asadar, straduieste-te sa surprinzi, sa pastrezi o nota de mister, reinnoieste-te pe tine insati pentru a pastra dorinta vie a celuilalt si pentru a preveni monotonia in relatia de cuplu.

• Provoaca-ti partenerul

Adoptand un comportament complet nou, oferiti partenerului alti stimuli la care sa raspunda. Poate ca la inceput se va arata suspicios, sau chiar bosumflat pentru o vreme, insa nu va sta prea mult timp intr-un colt, in timp ce dumneavoastra radiati de fericire.

• Prioritizeaza-ti lucrurile

Desi majoritatea femeilor investesc in activitati casnice, mai ales datorita presiunii culturale, ajung sa uite adevaratul scop al convietuirii in comun. Si tocmai aceste obligatii cotidiente pe care ele aleg sa si le asume, vor afecta disponibilitatea lor, vor limita interactiunea cu partenerul de viata, vor lasa loc frustrarilor subtile (datorita impresiei ca nu sunt altceva decat niste simple menajere). La randul lor, barbatii au tendinta de a se supraimplica profesional, tocmai cu scopul de a asigura suportul financiar familiei. Astfel, de multe ori cadem in capcana de a neglija intocmai ceea ce este cu adevarat important- persoana iubita.

• Planificati activitati comune

Nu e niciodata prea tarziu sa descoperiti preocupari comune, fie ca este vorba sa va inscrieti la un curs de dans sau de tenis, etc. Nu uitati ca lucrurile marunte se insumeaza. Angajandu-va in activitati placute, veti reusi sa preveniti monotonia in relatia de cuplu. Important este sa vreti sa depasiti acea zona de confort si sa fiti activi in propria relatie.

• Planificati momentul relatiei

Chiar daca aveti copii, incercati sa va planificati un moment al vostru macar o data pe saptamana. Va puteti da o intalnire in oras (la un restaurant sau a o cafea), luati-va un bilet la film sau la teatru. Important este sa fiti doar voi doi si sa va bucurati de acest moment. psihoterapie de cuplu

• Apelati la un psihoterapeut

Atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne-am fi dorit, a apela la terapia de cuplu este util. Cu ajutorul psihoterapeutului veti putea explora cauzele care au dus la monotonia in relatia de cuplu, veti putea discuta despre ceea ce va preocupa, veti invata sa gestionati problemele survenite in cuplu, veti invata sa va redescoperiti.

• Reinviati pasiunea dintre voi

Discutati sincer cu partenerul despre ceea ce va satisface din punct de vedere sexual si invitati-l sa vorbeasca si el despre dorintele sale. Monotonia in relatia de cuplu este o alegere! Voi ce alegeti pentru relatia voastra? Si nu uitati ca responsabilitatea pentru bunul mers al relatiei apartine ambilor parteneri.
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment