La cabinetul de psihoterapie intalnim frecvent cazuri de cupluri care se confrunta cu problema geloziei unuia dintre parteneri. Nu de putine ori acestia afirma ca la inceputurile relatiei gelozia partenerului era o dovada a atractiei, un element ce dadea farmec relatiei.
„Cochetam cu gelozia lui”, afirma una dintre cliente, ”insa acest joc s-a transformat pe parcurs intr-un joc epuizant si sacaitor.”
Ce este si cum se manifesta gelozia?
Gelozia este un amestec de emotii, sentimente, idei de suspiciune, teama de pierdere a persoanei iubite, ingrijorare, durere generata de infidelitatea sexual-afectiva a partenerului (reala sau inchipuita).
Gelozia poate stimula si revigora relatia, exprimarea acesteia intr-o varianta cenzurata amintind partenerului de importanta sa. Starnind gelozia partenerului, ii amintiti acestuia ca sunteti doriti si de alte persoane.
Toti ne dorim certitudinea ca persoana iubita nu ne va dezamagi. Atasamentul fata de o persoana draga implica nevoia de avea exclusivitate afectiva si sexuala. Gelozia este un sentiment natural pentru care nu trebuie sa ne simtim rusinati sau vinovati. Insa, avem o responsabilitate pentru modul in care o gestionam. Manifestarea geloziei intr-o forma exagerata conduce la poluarea relatiei si chiar la separare.
Persoanele excesiv de geloase se indoiesc in permanenta, se intreaba frecvent ce se ascunde in spatele unor gesturi sau cuvinte nevinovate. Interpreteaza eronat ceea ce li se intampla, au nevoie permanent de asigurari, dovezi de fidelitate. Gelozia poate fi alimentata de un suras, un cuvant nevinovat, o privire.
Persoana geloasa se remarca prin folosirea frecventa a termenului de „inselat”, caci convingerea lui despre lume este ca „ Lumea este inselatoare”. Interesanta este si manifestarea diferentiata a geloziei in functie de sex. Se pare ca femeia se arata a fi mai geloasa atunci cand vine vorba de implicarea emotionala a partenerului in alte relatii emotionale, in timp ce barbatii sunt mai gelosi la ideea unei infidelitati sexuale. Sentimentele de gelozie cauzeaza stari de depresie femeilor, in timp ce barbatii isi exprima gelozia prin accese de furie. Comparativ cu barbatii, femeile isi admit mult mai usor sentimentele de gelozie.
Care sunt efectele negative ale geloziei?
Nu va lasati prada geloziei, caci creeza un dezechilibru relational. Suspiciunea exagerata va poate genera reactii disproportionate, precum intoleranta fata de orice tip de interactiune a partenerului cu alte persoane, tendinta de a aduce reprosuri, revendicari, agresivitate verbala, furie si acte de violenta. Intr-un final, partenerul va obosi sa va aduca atatea dovezi de fidelitate. Iar daca suspiciunea este confirmata, si partenerul este pierdut, iubirea impusa se poate transforma in ura pentru partener si pentru rival ...moment critic in care pot fi comise acte de violenta.
Cauzele geloziei
Gelozia isi poate avea sursa in neincrederea in sine, complexe de inferioritate in ceea ce priveste masculinitatea sau feminitatea, egocentrismul, imaturitatea afectiva.
Gelozia se naste din sentimentul posesiunii celuilalt, de a-l pastra doar pentru sine si a-l supune dorintelor proprii. Este ca si cum persoana geloasa ii interzice partenerului sa o abandoneze, impunand dragostea sa: „Trebuie sa ma iubesti doar pe mine!”...”Iti interzic sa ma abandonezi!”... „Sterge-mi indoielile si asigura-ma ca ma vei iubi numai pe mine!”.
Insecuritatea cauzata de perceptia neangajarii celuilalt in relatie determina frecvent reactii de gelozie.
Psihoterapia – o solutie pentru a scapa de gelozie
Psihoterapia individuala si terapia de cuplu va pot ajuta sa va eliberati de gandurile si emotiile negative cat si de comportamentele ce dauneaza relatiei voastre.
Daca va confruntati cu gelozia, puneti-va la indoiala propriile ganduri si incercati sa va raspundeti la cateva intrebari:
- Oare nu sunt pe punctul de a ma insela?
- Oare nu am tendinta de a lua totul personal?
- Interpretarea mea este singura posibila sau pot interpreta aceste lucruri si in alt mod?
- Oare nu ma concentrez pe detalii si pierd din vedere restul?
- Ce ar gandi altcineva in locul meu?
Va invit sa descoperiti cum propriile convingeri dupa care va ghidati de atata vreme va fac un deserviciu influentandu-va comportamentele si provocandu-va aceste sentimente de gelozie.
In psihoterapie veti invata sa puneti propriile ganduri sub semnul intrebarii si sa relativizati. Veti descoperi cum sa priviti din alt unghi lucrurile ce vi se intampla, sa cantariti corect lucrurile, sa puneti sub semnul intrebarii concluziile pripite. Asadar, daca sotia a intarziat, poate e de vina traficul.....daca iubitul nu raspunde la telefon, poate chiar are o zi grea la serviciu.
De asemenea in terapie vei putea invata cum sa-ti modulezi reactiile si vei exersa modalitati de actiune si de gestionare a geloziei.
Si nu uita ca relatia cu ceilalti reflecta de fapt relatia cu propria-ti persoana. Daca nu ai o incredere in propria persoana, vei nutri credinta ca si ceilalti te considera o persoana inferioara. Asadar, primul pas e sa cauti reincrederea in tine!
Pentru cei care au parteneri ce nu-si pot gestiona gelozia, este important ca acestia sa nu cada in capcana unor false alegeri, permitand partenerului gelos sa le controleze viata. Falsele acceptari, privarea de libertate si independenta, cuvintele nerostite, se acumuleaza treptat si conduc spre poluarea relatiei de cuplu. Incercati totusi sa nu provocati inutil gelozia acestuia, caci gelozia nu este un sentiment atat de agreabil.
Schimbarea este dificila, dar nu imposibila!