Din pacate, multi apeleaza la terapie de cuplu cand problemele se adancesc mult prea tare si nu mai poate fi facut nimic pentru salvarea relatiei. Divortul nu apare niciodata peste noapte, ci este rezultatul final al multor ani de nefericire, dezamagiri si conflicte in cadrul unei relatii. Inainte ca cei doi sa se gandeasca la divort exista anumite semne timpurii ce indica insatisfactia in cuplu. Observarea acestor semne care prevestesc divortul ne poate da sansa sa actionam asupra lor si sa reparam fisurile produse in relatie.

Iata cateva semne ce ne avertizeaza ca divortul se apropie:

Sentimentul ca lucrurile nu se mai pot schimba in bine

In prima parte a relatiei oamenii au tendinta sa creada ca lucrurile vor merge bine, ca iubirea il va face pe celalalt sa se schimbe si ca dragostea lor e suficient de puternica incat sa invinga orice obstacol. Insa, dupa ce incercarile lor de a-l schimba pe celalalt si de a face relatia sa mearga au esuat, pe parcurs se instaleaza un sentiment de lipsa de speranta. Astfel, ei traiesc o dezamagire profunda si incep sa observe si sa se astepte la ce e mai rau de la partenerul lor. Aceasta lipsa se speranta este si motivul pentru care multi dintre ei refuza propunerea de a apela la terapie de cuplu si aleg divortul.

Interactiunile negative

Atunci cand partenerii s-au afundat atat de mult in cercul vicios al interactiunilor negative, este semn ca acestia nu sunt foarte departe de finalul relatiei. Daca interactiunile cu partenerul constau in critici, reprosuri, dispute, atacuri si contra-atacuri, se pare ca relatia nu este pe o traiectorie buna. divortul

Tabloul emotional negativ

Durerea, dezamagirea, neincrederea, furia si dispretul fac parte din tabloul emotional al unei relatii disfunctionale. Aceste emotii negative s-au extins ca o otrava peste tot, in fiecare zona a relatiei. Partenerul, in loc sa devina o sursa de linistire, calmare...devine o alta sursa de stres.

Rescrierea amintirilor

Un alt semn care prevesteste divortul este faptul ca amintirile lor cele mai frumoase au fost refabricate din perspectiva negativitatii din prezent. Astfel, chiar si amintirile frumoase, din perioada de inceput pot fi prezentate dintr-o perspectiva negativa, impregnate de reprosuri si regrete. Acesta este dovada ca relatia si-a imputinat resursele si ca divortul se apropie: cand nu mai gasesc amintirele frumoase din trecut.

Schimbarea perspectivei

Atunci cand cei doi au alunecat prea tare in cercul vicios al interctiunilor negative, acestia au tendinta sa nu mai gaseasca nimic bun unul la altul, nimic de apreciat. Creierul noastru nu poate avea doua imagini opuse sau emotii contradictorii fata de aceesi persoana. Pe masura ce relatia produce suferinta incep sa-l vada pe celalalt ca pe un dusman irecuperabil. Daca la inceput anumite defecte ale celuilalt erau tolerabile si chiar aveau farmec, in acest stadiu ei incep sa isi atribuie intentii maligne. De exemplu, daca neatentia ei era pusa la inceput pe seama faptului ca ea este o tipa visatoare, acum acest lucru devine o dovada de imaturitate. Daca fermitatea lui era atragatoare, o dovada ca el e un barbat puternic care stie ce vrea, acum aceesi fermitate este numita rigiditate.

Ruperea conexiunii dintre cei doi

Afectiunea si prietenia este inlocuita cu distantarea, furia si dispretul. Tensiunea, irascibilitatea, conflictele ii fac pe cei doi sa se distanteze, sa fie mai putin disponibili in relatie, nu mai sunt unul pentru celalalt! In concluzie, daca observati aceste semne nu lasati problemele sa se acutizeze, actionati asupra lor. Terapia de cuplu va poate ajuta sa reinnodati legatura cu partenerul si sa evitati divortul. Ionela Buroaga psiholog/terapeut de cuplu Programari pentru terapie de cuplu: tel 0768812864
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment