Divortul este una dintre cele mai tulburatoare evenimente de viata, provocand un dezechilibru psihologic tuturor celor implicati.
Psihologul va poate ajuta sa va confruntati cu problema divortului intr-o maniera constructiva si sanatoasa. Terapia de cuplu presupune intalnirea cu cei doi parteneri atat impreuna, cat si separat.
O posibila reconciliere ?
Psihologul specializat in conilierea psihologica va va sprijini in luarea deciziei.
Este foarte important ca partenerii sa analizeze impreuna relatia de cuplu si sa descopere cum au ajuns lucrurile in acest punct. Psihoterapeutul va va invita sa comunicati sincer si deschis si sa analizati daca este posibila remedierea rupturii.
Ruptura iremediabila?
Daca ruptura este iremediabila, veti putea decide impreuna momentul despartirii, veti planifica cu atentie separarea, in asa fel incat sa tineti cont de nevoile voastre, dar si de cele ale copiilor implicati.
Iar daca exista tensiuni intre voi, terapeutul va poate ajuta sa gestionati aceste resentimente si sa luati decizii mature. De regula, sotul care este parasit poate fi cuprins de furie, resentimente, dorinta de razbunare. Insa, este util ca celalalt partener sa inteleaga ca la baza acestora se afla rani provocate de sentimentul de abandon si respingere, cat si durerea provocata de pierderea celuilalt.
1. Redefinirea rolurilor parentale
Este nerealist sa mentii o casnicie doar de dragul copiilor. Este mult mai nociv pentru copii sa traiasca intr-o familie in care lipseste armonia, in care se regaseste multa tensiune, certuri sau chiar agresiune fizica. Reconsiderati divortul ca pe o sansa sa le oferiti siguranta si stabilitatea de care au nevoie… si de ce nu?.. niste parinti mai puternici si mai sanatosi.
In continuare este necesara ducerea unei activitati parentale in comun. Va trebui sa gasiti solutii referitoare la custodie, locuinta copiilor, buget si multe alte detalii ce vin la pachet cu divortul. Psihologii recomanda o custodie comuna, prin care ambii parinti sa aiba acces la copiii lor.
2. Comunicarea deciziei de a divorta
Chiar daca va simtiti tradati sau singuri, confuzi, raniti, dezamagiti, este necesar sa va gasiti energie si pentru a ajuta copiii sa treaca mai usor peste aceasta pierdere. Un aspect important este acela de a le comunica cu sinceritate decizia voastra de a divorta, de a le explica hotararea luata, in functie de capacitatea lor de intelegere. Este recomandat ca aceasta decizie sa fie comunicata de catre ambii soti. Explicati-le ce se va intampla pe mai departe si asigurati-i ca veti fi alaturi de ei in continuare.
3.Gestionarea emotiilor pentru un divort sanatos
Din nefericire, divortul creeaza un haos din punct de vedere emotional: tristete, teama, ura, gelozie, dezamagire. Aceste rani emotionale pot genera o doza incredibila de imaturitate si iresponsabilitate din partea celor doi soti. Nu va lasati coplesiti de aceste emotii si incercati sa faceti ce e mai bine pentru voi, cat si pentru copiii vostri.
Atunci cand partenerul nu doreste sa participe la terapie, respectati-i dorinta. In acest caz, puteti intra singur in psihoterapie, lucrand asupra propriei persoane, asupra gestionarii emotiilor si asupra gandurilor negative. Intr-o astfel de terapie nu va putem influenta partenerul, insa va putem influenta pe dumneavoastra. Iar daca dumneavoastra veti face schimbarile necesare, il veti putea influenta si pe partener, astfel incat sa faceti loc iertarii si sa gestionati cat mai bine aceasta etapa - divortul.