Statisticile sunt ingrijoratoare
Conform unui studiu, jumatate din divorturi au loc in primii ani de casnicie. Sansele ca a doua casatorie sa esueze sunt cu 10 % mai mari. Aceste date sunt foarte importante pentru a sustine necesitatea de a apela la terapie de cuplu inca din primele semne de deteriorare a relatiei. Caci, asa cum spunea Lawrence S. Kubie, femeile si barbatii sunt de o ingeniozitate infinita in capacitatea lor de a gasi noi cai de a fi nefericiti impreuna.
Stresul marital deterioreaza sanatatea
Organismul nostru functioneaza prost atunci cand suntem confruntati zilnic cu stresul provenit dintr-o relatie conflictuala. Un mariaj nefericit creste sansele de imbolnavire cu 35% si ne poate scurta viata cu 4 ani, sustin unele studii. Implicarea negativa intensa in raport cu partenerul epuizeaza energia psihica si fizica. Acest mecanism este bine explicat printr-o alta cercetare facuta pe soareci. Daca pui un soarece pe un gratar electric si ii administrezi socuri repetate, poti omora soarecele, chiar daca socurile nu sunt letale. Reactia de stres a soarecelui este cauza care a dus la deteriorarea organismului. La autopsie, tesuturile acestuia vor arata semne de imbatranire.
Pentru a crea o baza de siguranta pentru copiii vostri
Deloc surprinzator, cercetarile arata un nivel mai ridicat al hormonului de stres in cazul copiilor care apartin familiilor ostile. Pastrarea casniciei de dragul copiilor nu functioneaza, pentru acestia fiind mai daunator sa participe la un mediu ostil decat la un divort pasnic.
Terapie de cuplu inainte de incheierea relatiei
Este mai usor sa reparam decat sa aruncam la cos. Investitia emotionala facuta, atasamentul, lucrurile construite impreuna, sunt cateva motive importante pentru care merita a se incerca salvarea relatiei. Nu putem s-o luam de la capat de fiecare data. Inainte de a decide sa iesim dintr-o relatie este bine sa incercam intai sa reparam...chiar daca asta inseamna sa apelam la terapie de cuplu.
Pentru ca singuratatea nu este o solutie
Relatia de cuplu poate fi benefica din multe puncte de vedere, daca ea este armonioasa. Oamenii fericiti in casnicie sunt mai sanatosi fizic si psihic, reusesc mai usor in plan financiar, etc. Suntem fiinte afiliative si ne simtim mai fericiti si mai in siguranta avand pe cineva aproape.
Pentru ca meritam sa fim fericiti
Fericirea in relatie este ca un muschi care trebuie antrenat. O relatie satisfacatoare nu se intampla de la sine, ci se contruieste. De multe ori avem o relatie fericita sau toxica pentru ca noi am construit-o in acest fel. Insa putem alege constient sa construim o
relatie sanatoasa si fericita asa cum ne-o dorim! Prin terapie de cuplu poti reface angajamentul in relatie si reface conexiunea cu partenerul tau.
Uneori este nevoie de ajutor exterior
O relatie disfunctionala este ca un râu cu o serpuire in jos. Ca sa aducem inapoi apa pe deal este nevoie de energie din alta parte. Râul nu poate face aste de unul singur, asa cum de multe ori cei doi nu-si pot repara singuri relatia. Interventia exterioara a psihoterapeutului poate ajuta in acest sens (asta daca râul nu a secat si relatia nu a ramas fara resurse). Prin terapie de cuplu pot fi salvate majoritatea relatiilor.
Apeleaza cu incredere la terapie de cuplu!
Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu