Ingrijorarile fac parte din calatoria noastra prin viata. Insa, atunci cand ingrijorarile apar in legatura cu prea multe evenimente, apar in mod nejustificat, sunt neproductive si impiedica persoana sa-si traiasca viata in limite normale, putem vorbi despre
anxietate generalizata. Aceste persoane isi fac griji referitoare la faptul ca li se vor intampla lucruri rele si prezic tot felul de evenimente putin probabile. Pe langa aceste ingrijorari, persoanele cu anxietate experimenteaza stari de neliniste, tensiune musculara, insomnii, oboseala, dificultati de concentrare, iritabilitate.
Iata ce poti face pentru a depasi starile de anxietate:
• Renunta sa evaluezi lucrurile prin prisma propriilor emotii
Nu te folosi de emotiile tale drept dovezi pentru existenta unui pericol! Faptul ca te simti nelinistit pentru ca o persoana draga nu ti-a raspuns la telefon, nu inseamna ca i s-a intamplat ceva rau…faptul ca te ingrijorezi in ceea ce priveste calatoria, nu este un indiciu ca vei face un accident.Sunt doar gandurile tale care iti creeaza aceste stari. Si in plus, de cate ori nu ai avut aceste trairi si temeri, insa previziunile tale nu s-au adeverit?
• Cauta sa vezi lucrurile la dimensiunea lor reala
De cele mai multe ori ai tendinta de a vedea lucrurile prin lupa anxietatii, care te face sa vezi lucrurile mult mai periculoase fata de cum sunt ele in realitate. Renunta la aceasta capcana a mintii tale, intrebandu-te « Oare nu sunt pe punctul de a ma insela? », « Oare nu cumva am tendinta de a catastrofiza, de a amplifica, etc? »
• Accepta-ti aceasta anxietate
Nu cauta sa-ti elimini aceste trairi de tot, ci cauta sa accepti ca ele fac parte din viata ta. Toti simtim anxietate, acesta avand un rol important in viata noastra. Asadar, nu spera la un perfectionism emotional, ci cauta sa aduci acesta anxietate la dimensiuni rezonabile. De asemenea, nu te concentra excesiv pe emotiile negative, gandindu-te ca ele reprezinta doar o particica mica din viata ta, restul fiind reprezentat de celelalte lucruri frumoase.
• Dezvolta-ti toleranta la incertitudine
Foarte multe lucruri din viata noastra sunt incerte. Accepta aceste incertitudini si propune-ti sa ai incredere ca va fi bine.
• Fii increzator/ increzatoare in capacitatea ta de a face fata
De cele mai multe ori anxietatea este generata si de subevaluarea propriei persoane, de ignorarea capacitatii de a face fata problemelor. Propune-ti sa ai mai multa incredere in tine...exerseaza…si da, devenim ceea ce exersam. Destul ai exersat sa te subevaluezi…acum propune-ti sa te accepti neconditionat si sa te percepi o persoana valoroasa!

• Apeleaza la psihoterapie
Psihoterapeutul te poate ajuta sa demontezi gandurile negative care iti alimenteaza anxietatea si sa le inlocuiesti cu altele, mai adaptative. Identificarea credintelor ce stau la baza anxietatii este un aspect important in terapie. De asemenea, prin diferite tehnici, in psihoterapie vei invata sa-ti relaxezi corpul, caci o minte anxiosa nu sta intr-un corp relaxat. Cu ajutorul psihoterapiei vei descoperi modalitati mai bune de a face fata problemelor vietii.
Unele studii arata ca psihoterapia cognitiv-comportamentala este mai eficienta in tratamentul anxietatii generalizate comparativ cu tratamentul farmacologic. Desi, in unele cazuri, tratamentul medicamentos poate fi o parte esentiala din interventie.
Psiholog Ionela Buroaga
Pt. programari psihoterapie:
Tel: 0768812864