Este natural ca atunci cand apare un nou copil in famile, cel mare sa resimta gelozie. Scopul vostru, ca si parinti, este sa-l ajutati pe copilul mai mare sa isi gestioneze cat mai bine aceste sentimente, astfel incat iubirea lui catre nou-nascut sa creasca.
Pregatiti-l emotional dinaintea nasterii celui mic!
Pregatirea emotionala din timpul sarcinii este decisiva pentru relatia dintre copilul mare si nou-nascut. Vorbiti-i inca din primele luni de sarcina despre asta, invitati-l sa puna intrebari, propuneti-i sa pregateasca un desen de "bun venit" bebelusului. Prezentati-i avantajele unui fratior: va avea un nou partener de joaca chiar la el acasa, vor fi mai multe petreceri (caci sunt mai multe zile de nastere de sarbatorit), va putea sa aiba grija de el, va avea ocazia sa-l invete tot ceea ce stie, etc. Ar fi de ajutor sa-i dati exemple si de alti copii care au frati mai mici si sa puneti in evidenta cat de bine este sa fie asa.

Facilitati o relatie pozitiva intre copilul mare si nou-nascut!
Totul poate incepe cu a va lasa copilul
sa-si ia fratiorul nou in brate. Astfel, veti face posibila apropierea dintre copilul mare si nou-nascut.
Fa-l pe cel mare erou in fata bebelusului (cat si in proprii lui ochi): « Ea este sora ta cea mare/ El este fratele tau cel mare »…adaugand toate lucrurile care va plac la acest copil (de ex. "surioara ta cea iubitoare", "fratiorul cel destept, jucaus",etc . Ba chiar mai mult, spuneti-i bebelusului (in prezenta primului copil) cat de mult il admirati pe fratele lui cel mare/ sora lui si exprimati-va dorinta ca intr-o zi si bebelusul sa fie asa. Atentie insa, daca aveti mai multi copii, faceti acest lucru cu fiecare copil in parte!
Totusi ,
este recomandat sa nu puneti presiune, incercand sa grabiti relatia dintre copilul mare si nou-nascut. Respectati-i ritmul! Relatia lor se dezvolta treptat, fiind tesuta in fiecare zi. Frecvent, un copil careia nu i se cere sa-si iubesca fratele sau surioara, il va iubi foarte mult, si o va face natural. De multe ori se intampla ca un copil sa declare ca nu-si iubeste fratele nu pentru ca asta simte, ci intocmai cu scopul de a-i sacai pe parinti (fie sa atraga atentia asupra lor, fie sa-i pedepsesca pe parinti).
Ajutati-l sa depaseasca momentele de gelozie!
Atunci cand apare un nou copil, parintii au tendinta sa se concentreze foarte mult pe asta si sa il neglijeze pe primul. Astfel, se pregateste teren pentru gelozia dintre copilul mare si nou-nascut.
Nu uitati ca si primul copil are nevoie de voi, altfel el se va simti abandonat. In aceste momente necesita de o doza mai mare de iubire, caci pentru el, venirea unui copil nou in familie inseamna o pierdere a pozitiei (daca pana acum el era in centrul universului vostru, acum trebuie sa imparta atentia si afectiunea voastra cu altcineva).Oferiti-i afectiunea voastra prin diferite canale astfel incat copilul vostru sa simta in continuare atentia si iubirea voastra.

Copiii sunt de regula egocentrici si este firesc sa le fie greu sa se obisnuiasca cu ideea de a imparti atentia si imbratisarile parintilor, jucariile, camera, etc. Perceptia lor este aceea ca ceea ce li sa da noului copil li se ia lor.
Daca al vostru copil simte gelozie fata de cel mic, nu va autoculpabilizati, atat timp cat voi stiti ca ati incercat sa fiti echitabili si sa-l protejati atat cat v-a stat in putinta. Gelozia resimtita de micutul vostru este normala si inevitabila. Ba chiar mai mult, asta il va face sa-si impinga limitele. El va fi mai motivat sa-si dezvolte potentialul, din dorinta de a nu fi prins din urma de copilul mic.
Asta nu inseamna ca gelozia trebuie ignorata, ci dimpotriva, manifestarea geloziei este semnalul de alarma care va anunta ca micutul are nevoie de voi. Ar fi util ca in acele momente sa-l incurajati sa va spuna ce-l nelinisteste, sa-i dati o portie dubla de afectiune si sa-i reamintiti ca il iubiti foarte mult si ca ramane special pentru voi. Ba chiar mai mult, puteti depana amintiri legate de obiceiurile pe care le avea cand era si el bebelus.
Nu-l certati cu brutalitate atunci cand si exprima invidia fata de fratele sau surioara lui. De multe ori reactiile copiilor nu sunt din rautate, acestea reprezentand reactii la angoasa.

De asemenea, este important sa nu-l incarcati cu obligatia de a sta cu cel mic!
Incepand cu varsta de 5 ani, copilul il doreste pe cel mic pentru el. Vrea si el sa aiba grija de " bebe". Insa nu transformati acest lucru intr-o obligatie. Acest lucru se intampla frecvent in cazul in care primul copil este cu mult mai mare si parintii au nevoie de ajutor.
Din punct de vedere psihologic acest lucru dauneaza ambilor copii. In primul rand, cel mare este responsabilizat si maturizat mult prea devreme de aceste activitati de ingrijire. Asta poate da nastere unor sentimente de ostilitate si gelozie fata de copilul mic. Cel de-al doilea copil poate fi si el afectat de acest lucru, caci, pentru el mama va avea doua chipuri si doua voci. In schimb, daca copilul isi doreste sa aiba grija de fratiorul mai mic, lasati-l sa va ajute la lucruri mai simple: implicati-l atunci cand ii faceti baita, invitati-l sa-l ia in brate sau sa-l hraneasca cu biberonul. Insa, toate aceste sub supravegherea voastra.
Subliniati avantajele de a fi copilul mare! Spuneti-i ca el este in avantaj ca a sosit primul, ca are in avans cativa ani de iubire. Si pentru ca nou-nascutul are nevoie de mama lui, este util ca tatal sau alta ruda apropiata sa intervina, implicandu-l pe primul copil in alte activitati si chiar subliniind ca el este mare si ca poate face alte lucruri, mai interesante(« Haide, noi sa facem chestii de fete/baieti mari»).
Nu-l lasati sa stea prea mult pe langa patutul celui mic! Copilul mare trebuie ajutat sa se dezvolte, sa stea printre copiii de aceeasi varsta, sa faca lucruri pe care le face un copil la varsta lui.
A sta prea mult cu cel mic favorizeaza tendintele de regresie: unii uda patul, altii vor si ei laptic, incep sa se vaite mai des, sa fie maraiti, somatizeaza (imbolnavindu-se mai des) etc. Ba chiar mai mult, faptul ca sta prea mult pe langa patutul celui mic pregateste teren pentru gelozia dintre copilul mare si nou-nascut: cel mare vede cata atentie si dragoste primeste bebelusul si incepe sa se simta neglijat.
Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu
Cabinet de psihoterapie PsyHelp
Nr. de telefon: 0768812864