Daca aveti probleme in relatia voastra si v-ati decis sa reinnodati legatura cu partenerul de viata, probabil ca deja v-ati gandit sa apelati la psihoterapie de cuplu. Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a incepe terapia de cuplu.

Evaluati-va cu onestitate casnicia

Sunteti in acest mariaj pentru ca va doriti in prezent acest lucru sau pentru ca asa a fost ieri? Ce emotii si sentimente ati experimentat pe durata ultimului an in casnicia voastra? Dragoste , fericire sau poate furie, ura, dezamagire? Care sunt lucrurile pe care ati incercat sa le faceti pana acum pentru a imbunatati relatia? Ce anume va apropie si ce anume va instraineaza in acesta relatie? Ati favorizat intimitatea sau izolarea? Ati ales combativitatea sau cooperarea? Ati ales invinovatirea sau acceptarea? Raspunzandu-va la aceste intrebari, veti intelege ce s-a petrecut in casnicia voastra in ultima vreme si veti decide daca treceti printr-un colaps marital. Astfel, veti sti mai clar daca este necesar sa apelati de psihoterapie de cuplu.

Comunicarea intentiei de a apela la psihoterapie de cuplu

Pasul urmator este sa-i comunicati partenerului motivele pentru care vreti sa incercati terapia de cuplu si care este intentia voastra pozitiva pentru relatie. Felul in care ii transmiteti aceste lucruri va influenta implicarea partenerului in psihoterapie. Asadar, folositi miere in cuvinte. Daca partenerul percepe mersul la psihoterapie ca pe o conditionare a continuitatii relatiei voastre, se poate sa-l insecurizeze acest lucru si chiar sa se opuna.

Angajamente si perspective diferite

Rareori partenerii decid sa apeleze la psihoterapie de cuplu in acelasi timp. Asadar, unul initiaza, celalalt este adus. Acest aspect poate influenta si motivatia pentru schimbare. Pentru ca aceasta experienta sa fie benefica pentru voi, incercati sa aveti rabdare unul cu celalalt si sa va concentrati pe ce puteti voi aduce in relatie, nu pe ce nu face celalalt. Fiecare are control 100% in interiorul granitelor personale si 0% control in afara lor. Asadar, nu puteti impune, dar puteti inspira. cu partenerul la psihoterapie de cuplu

Aveti rabdare cu relatia voastra

Apelarea la psihoterapie de cuplu este de obicei rezultatul multor eforturi ale celor doi care par a fi in zadar. Atunci cand sa decid sa consulte un terapeut de cuplu, de multe ori problemele sunt cronicizate si interventia poate fi mai grea. Asadar, asteptati-va ca schimbarile sa vina in pasi mici. Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu Cabinet de psihoterapie PsyHelp
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment