Consumul de alcool la adolescenti este un fenomen ingrijorator, devenind o banalitate in randul acestora. Parintii, la randul lor, se simt speriati si dezarmati, caci, daca pana acum reuseau sa-si protejeze copiii, acum acestia se desprind de familie in favoarea cercului de prieteni.
Consumul ocazional de alcool nu are in sine un caracter de periculozitate fizica sau psihologica. Insa, excesul regulat ar trebui sa-i alerteze pe parintii acestora.
Iata cateva directii in care puteti actiona in calitate de parinti:
Oferiti-le sprijin!
Suportul parental este decisiv. Se pare ca adolescentii care traiesc intr-un mediu cald si armonios sunt mai echilibrati si mai bine echipati pentru a traversa etapa adolescentei fara a recurge la consumul de alcool si substante.
Intelegeti-le nelinistile!
Etapa adolescentei este o imensitate de intrebari si nelinisti. Apar multe intrebari legate de identitatea personala: « Incotro sa o iau? », « Ce ar trebui sa fac in viata ? » . De foarte multe ori consumul de alcool este ca o fuga, un refugiu, pe care adolescentul o gaseste protectoare. Asadar, incercati sa fiti disponibil atunci cand acestia au nevoie de voi.
Fiti atenti la ce modele oferiti!
Studiile arata ca un adolescent a carui tata este dependent de alcool are cu 1,5% riscuri mai mari comparativ cu adolescentul fara astfel de modele familiale. Acest risc este de trei ori mai mare pentru adolescentul a carui mama este dependenta de alcool. Asadar, consumul de alcool la adolescenti poate fi in stransa legatura cu modelele parentale.

Pastrati echilibrul intre distanta si apropiere!
Este greu sa gasesti distanta potrivita cand este vorba despre un adolescent. O atitudine prea protectiva este respinsa de catre adolescent. Nu exagerati cu intrebarile, pentru ca veti fi perceputi intruzivi. In acelasi timp, o atitudine prea rezervata poate fi perceputa ca pe o dovada de neimplicare.
Stabiliti limite!
Chiar daca regulile impuse nasc adesea conflicte, nu evitati sa le puneti. Chiar daca adolescentul are tendinta sa respinga autoritatea, in realitate are nevoie de ghidare, de protectie din partea parintilor, de limite care sa-l securizeze.
Cautati sa-i comunicati intr-o maniera pasnica care sunt limitele, care va sunt asteptarile. Propuneti, negociati, transmiteti-i mesajul ca si el participa la decizie. Daca regulile sunt admise de ambele parti, veti reusi sa evitati astfel conflictele.
Deschideti-i si alte perspective!
Este recomandat ca regulile fixate sa fie si argumentate. In loc de « Nu bei bere ca asa vreau eu ! » puteti sa-l ajutati sa descopere care sunt costurile si riscurile consumului de alcool la adolescenti. De asemenea, util ar fi sa-l ajutati sa descopere alte modalitati mai pozitive prin care poate iesi in evidenta, stiind fiind faptul ca de multe ori consumul de alcool la adolescenti reflecta adesea o criza de originalitate!
Evitati reguli prea rigide!
Daca regulile sunt prea rigide, adolescentul se va razvrati. Regulile rigide sunt greu suportate de catre acestia. Asadar, prioritizati…nu totul este la fel de important. De exemplu, puteti sa-i permiteti sa depasesca ora permisa pentru intoarcerea acasa, dar cu conditia sa nu vina in stare de ebrietate. Excesul de reguli poate duce la renuntarea respectarii lor.

Apelati la psiholog!
Un psiholog specializat in psihoterapie il poate ajuta pe adolescent sa-si inteleaga mai bine nelinistile, temerile si nevoile reale si il poate ajuta sa gasesca modalitati mai adaptative de a gestiona crizele emotionale specifice acestei varste. In plus, psihologul este investit cu mai multa incredere, fiind perceput o persoana neutra (fiind din afara familiei) si obiectiva. Consumul de alcool la adolescenti este un aspect ce merita tratat cu atentie, caci de cele mai multe ori reflecta probleme emotionale ce necesita sprijin de specialitate.
Psiholog si psihoterapeut
Ionela Buroaga
Cabinet de psihoterapie PsyHelp
Tel : 0768812864