Atacurile de panica reprezinta episoade de frica intensa sau disconfort acompaniate de patru sau mai multe simptome fizice si cognitive: palpitatii, dureri in piept, senzatie de sufocare, ameteala, depersonalizare, teama de moarte sau de pierdere a controlului, tremor. Conform literaturii de specialitate, aceste simptome debuteaza brusc si ating un varf de intensitate de aproximativ 10 minute.
Atacurile de panică pot apărea si pe timp de noapte, fără prezenta unor declanșatori evidenti. Acestea se numesc
atacuri de panica nocturne. Cei care le experimenteaza sunt treziti din somn de aceste simptome. Semnele și simptome ale acestor atacuri de panica nocturne sunt destul de alarmante și pot imita pe cele ale unei alte afecțiuni grave (cum ar fi cele ale unui atac de cord). Cei care au atacuri de panica nocturne, de asemenea, tind să aibă atacuri de panică în timpul zilei.
Deși aceste atacuri de panica nocturne dureaza de obicei doar câteva minute, poate dura un timp pana resusesti sa te calmezi și să se întoarci la culcare după ce experimentezi astfel de trairi.
Cauze ale atacurilor de panica nocturne
Exista mai multe explicatii legate de cauza acestor atacuri de panica nocturne. Factorii care stau la baza pot includ genetica, stresul de peste zi și anumite schimbări în modul în care functioneaza creierul tau. În unele cazuri, o conditie de baza, cum ar fi o tulburare de somn, depresia sau anxietatea, poate cauza atacuri de panica nocturne. Discuta cu medicul tau despre simptomele acestea și el te va ajuta sa intelegi daca trebuie să ai in vedere si alte probleme asociate.

Atacuri de panica nocturne- tratament
Tratamentele recomandate pentru atacuri de panica nocturna sunt psihoterapia cognitiv comportamentala si medicamentele. In unele cazuri este necesara utilizarea ambelor tratamente. Cand vine vorba de tratarea atacurilor de panica si anxietate, cercetarile arată că psihoterapia este, de obicei, cea mai eficientă opțiune. Asta pentru că psihoterapia, spre deosebire de tratamentul farmologic, tratează mai mult decât simptomele. Psihoterapia te poate ajuta să descoperi cauzele profunde ale grijilor și temerilor tale; te învăța cum să te relaxezi; te vei uita la situații în noi moduri; faciliteaza o mai bună raportare și rezolvare a problemelor. Apeland la un cabinet de psihoterapie vei dobandi instrumentele necesare pentru a depăși anxietatea și vei învața cum să devii propriul psihoterapeut.
Nu trai cu anxietate si teama! Cere ajutor!
Psiholog si psihoterapeut Ionela Rosu
Tel. programari 0768812864