Relatia de cuplu poate fi o sursa inepuizabila de satisfactie, implinire si armonie atunci cand ea este construita pe fundamentul unei prietenii solide. Comunicarea in relatia de cuplu inseamna nu doar sa vorbim, ci si sa ascultam. A se asculta cu adevarat unul pe celalalt potentiaza apropierea partenerilor. De aceea, este important sa ne cultivam abilitatile de ascultare. De multe ori nu reactionam la ceea ce ne transmite partenerul, ci la ceea ce am inteles noi, in functie de modul in care cuvintele lui si-au gasit ecoul in noi. Astfel, se poate crea o ruptura intre ceea ce s-a transmis si ceea ce s-a inteles. Inevitabil, relatia de cuplu poate deveni disfunctionala tocmai datorita acestor probleme de comunicare si ascultare. Aparent un proces simplu, sa-ti asculţi partenerul se dovedeşte de nenumărate ori a fi un lucru deosebit de dificil.

Tehnici de ascultare activa in relatia de cuplu:

• Asigura-te ca ai inteles mesajul!

Pentru ca o comunicare sa fie eficienta, este necesar ca partenerii sa se asculte cu atentie unul pe altul. Este important sa ascultam ceea ce ni se spune si abia apoi sa replicam, incercand sa nu vorbim fara a-l asculta cu adevarat pe celalalt. Pentru a ne asigura ca am inteles mesajul partenerului, putem parafraza din cand in cand folosind sintagme de tipul: ,,Vrei sa spui ca…” sau ,,Sa inteleg ca tu vrei sa-mi transmiti ca..…”. Oferiti-i o oglinda partenerului dumneavoastra, pentru ca acesta sa se simta inteles cat si pentru a va asigura ca ati perceput ceea ce vrea sa transmita acesta.

• Opreste-te o clipa si asculta-l!

A-ti asculta partenerul inseamna sa te abtii, cel putin pentru o clipa, in a interveni cu propria parere. A-l asculta pe celalalt inseamna sa te opresti din ceea ce faci si a te dedica partenerului care vrea sa fie ascultat. Incearca sa nu-l intrerupi, caci este dificil sa-l auzi daca vorbesti si tu in acelasi timp.

• Solicita lamuriri!

Pune-i intrebari partenerului pentru a-l putea intelege mai bine. A cere lamuriri, a solicita mai multe informatii este o dovada a faptului ne intereseaza ceea ce ni se transmite. Este nevoie sa acordam o atentie deosebita modului in care formulam intrebarile. Intrebarile care incep cu « De ce…. ? », il pot face pe partener sa intre in defensiva. Asadar, ar fi util sa intrebam « Cum de? », care il invita pe celalalt sa vina cu explicatii fara a avea impresia ca este certat, judecat. De asemenea, pentru a facilita comunicarea in relatia de cuplu, evitati intrebarile inchise la care se poate raspunde prin "DA" sau "Nu".

• Tacerea face parte din comunicare!

Este important ca unul dintre voi sa taca pentru a permite celuilalt sa vorbeasca sau sa-si caute ideile, pentru ca adeseori cea mai buna empatie se realizeaza într-o clipa de tacere.

• Foloseste-te de limbajul nonverbal!

Asculta-ti partenerul nu doar cu urechile, ci cu intreg corpul: mentine contactul vizual, stai aproape de partener, aproba-l prin miscarea capului, zambeste-i… astfel incat sa-i arati ca esti interesat de mesajul interlocutorului.

• Adopta o atitudine intelegatoare!

Cu totii ne dorim sa ne putem exprima fara a fi judecati, respinsi, etichetati. Cauta sa-l intelegi pe celalalt, sa-l accepti.

• Concentreaza-te asupra lui!

Nu vorbi despre tine insati atunci cand partenerul incearca sa se dezvaluie. In cazul in care partenerul trece prin momente dificile, nu uita sa nu te grabesti sa-i spui povestea ta inainte de a-l intreba daca i-ar fi de ajutor sa-i povestesti experienta ta.

• Evitarea nu e o solutie!

Nu incerca sa schimbi subiectul, chiar daca momentan nu stii ce sa zici.

• Multumeste-te sa asculti!

Adevarata ascultare este aceea in care reusim sa ascultam cererile, dorintele, nevoile celuilalt, fara a ne simti obligati sa i le indeplinim. Desi ne dorim sa reparam situatia, sa alinam suferinta celuilalt, ar fi preferabil sa nu ne grabim sa o facem daca nu ni s-a cerut acest lucru.

• Manifesta-ti interesul!

Arata-ti interesul si rezonanta afectiva produsa de mesajul transmis de partener :"Imi pare rau ca…", "Sunt surprins de ceea ce imi spui!", etc.

• Nu-i dicta partenerului ceea ce ar trebui sa simta!

Incercarea de a-i spune partenerului ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa simta il face sa constate ca este neinteles. Fraze de genul "Nu ai de ce sa fii trista… ", "Nu este cazul sa fii gelos!" il descurajeaza pe partener in a va impartasi emotiile. In loc sa-i amputam emotiile partenerului, mai util ar fi sa i le recunoastem si sa-i aratam ca ne pasa.

• Adopta o atitudine empatica!

Sa intelegi cu adevarat inseamna sa treci dincolo de simpla ascultare pentru a surprinde ceea ce este esential, pentru a descoperi universul sau interior. A asculta cu adevarat inseamna sa treci dincolo de cuvinte pentru a-i intelege mai bine punctul de vedere, motivatia sa, sentimentele sale. E o incercare de a vedea lumea prin ochii interlocutorului.

• Invata-ti partenerul sa te asculte!

Daca ne simtim neascultati sau neintelesi, este timpul sa ne asumam partea noastra de vina si sa il ajutam pe acesta sa vada dorinta noastra: "Imi doresc sa ma asculti!". Celalalt nu este responsabil sa ne ghiceasca dorintele, desi multi dintre noi nutrim asemenea asteptari ce pot naste dispute in relatia de cuplu. Aceasta pentru ca de multe ori ne exprimam dorintele intr-o forma de plangere: "Tu niciodata nu ma asculti!".

• Puneti-va gandurile in scris!

O conversatie binefacatoare nu trebuie sa se desfasoare in mod obligatoriu cu voce tare. Acest lucru este mult mai util partenerilor care se cearta frecvent.

• Apeleaza la psihoterapie de cuplu

Atunci cand nu reusiti sa depasiti blocajele de comunicare poate ar fi util sa apelati la in psihoterapeut. Terapia de cuplu va poate ajuta in antrenarea abilitatilor de comunicare si ascultare, in intelegerea si spargerea modelelor de interactiune dezadaptative si rezolvarea problemelor survenite in relatia de cuplu. http://vimeo.com/66753575 Sursa: www.vimeo.com "It's Not About the Nail" on Vimeo
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment