Agresivitatea copiilor - o adevarata provocare pentru parinti
Aproape toti dintre noi ne simtim neputinciosi in a intelege si a gestiona agresivitatea copiilor. Este dificil pentru parinti sa isi pastreze calmul atunci cand copiii lor au lovit, impins sau muscat pe cineva. Este important insa, sa intelegem ca la baza agresivitatii sta o "urgenta emotionala" creata de faptul ca acesta se simte speriat, tensionat sau izolat.
Ce pot face parintii pentru a stopa agresivitatea copiilor:
• Oferiti-i o alta modalitate de a se exprima!
Atunci cand se calmeaza, explicati-i ca ii intelegeti supararea si ajutati-l sa invete modalitati alternative de exprimare.
Invatati copilul sa spuna ceea ce doreste. De exemplu, i se explica ca in loc sa loveasca, poate sa ceara: “Da-mi jucaria inapoi acum” sau “Acum ma joc eu, ti-o imprumut dupa ce termin eu”!
• Ofera mai multa atentie comportamentelor pozitive!
Parintii pot acorda mai putina atentie sau mai putine intariri comportamentelor pozitive.
Util ar fi sa-l laudam si sa-l recompensam pentru comportamentele pozitive, incat sa-l motivam pe copil sa le practice in continuare.
•
Explica-i consecintele posibile ale faptelor sale
Atunci cand copilul a impins sau a lovit alt copil , explica-i care pot fi consecintele. Ce s-ar putea intampla celuilalt copil? Copilul putea sa cada si sa se loveasca. Copilul pe care l-a lovit sau impins ar putea sa ii faca acelasi lucru. S-ar putea sa-si piarda prietenii si sa nu mai vrea nimeni sa se joace cu el, etc.
• Ofera-i un model parental adecvat
Daca esti o fire agresiva si recalcitranta, daca tu insati iti pierzi calmul, nu te poti astepta de la copilul tau sa nu se infurie cand este suparat. Copiii sunt adesea influentati de figurile parentale.
Agresivitatea copiilor apare inca din primii ani de viata, acestia invatand comportamentul agresiv de la parinti, persoanele apropiate familiei si ceilalti copii cu care interactioneaza.
• Monitorizeaza cu atentie influentele mass-media
Agresivitatea copiilor poate fi o consecinta directa a vizionarii desenelor animate, filmelor, emisiunilor TV cu continut violent. Odata ce copilul a invatat un comportament agresiv si acesta functioneaza si aduce beneficii, el devine un tipar comportamental.
• Echilibreaza mesajele negative.
Atunci cand se joaca “de-a piratii ” si vor sa pedepseasca piratul cel rau prefecandu-se ca-l taie cu sabia, interveniti cu sugestii pozitive : "Ce ziceti sa-l lasam singur pe insula?Asa piratul rau va invata sa munceasca fara sa mai fure!" Echilibrand mesajele negative, veti directiona pozitiv agresivitatea copiilor.
• Ofera-i multa atentie, iubire si grija
Rezerva timp pentru a petrece timp de calitate cu copilul tau. Acest lucru il puteti face inca de dimineata, inainte ca acesta sa plece la gradinita. Rezervati-va 10 minute de dimineata in care sa petreceti un timp special cu copilul. Asa poate incepe o zi linistita pentru amandoi. Si implicarea voastra poate continua.
• Trimiteti-l in pauza atunci cand incalca regulile
Este important sa le stabiliti limite micutilor, pentru ca astfel ei se simt in siguranta. Este necesar sa le explicati cu claritate care sunt
regulile si ce se intampla atunci cand sunt incalcate. Puteti stabili ca la incalcarea regulilor sa mearga in pauza cateva minute (in functie de varsta), intr-un loc din casa in care sa nu aiba acces la jucarii, TV.
Trimitandu-l in acel loc retras, il deprivati de activitatile favorite si ii oferiti timp sa se gandeasca la ce a facut.
Ce NU trebuie sa faca parintii copiilor cu comportament agresiv:
• Sa repete de prea multe ori amenintarea
Daca parintele ii repeta de prea multe ori amenintarea cu pedeapsa aceasta isi pierde din intensitate.
• Sa nu ia masuri, desi copilul a incalcat regula
Atunci cand atentionam copilul despre incalcarea regulilor si ii reamintim ca daca nu se opreste va sta in pauza, este necesar sa ne tinem de cuvant si sa punem in practica atentionarea. In caz contrar, parintele isi va pierde din credibilitate in fata copilului.
• Sa ofere recompense pentru a stopa comportamentul agresiv al copilului
Faptul ca i se cumpara copilului o jucarie dorita doar pentru ca acesta sa se opreasca din criza de furie, contribuie in mentinerea comportamentelor deranjante. Astfel, beneficiile intaresc agresivitatea copiilor.
Psihoterapia in gestionarea agresivitatii copiilor
Agresivitatea copiilor poate avea repercursiuni grave asupra dezvoltarii emotionale si sociale a acestora. Atunci cand parintii se simt depasiti de situatie, pot apela la psihoterapie.
Cand este necesara interventia unui psiholog pentru a gestiona agresivitatea copiilor?
Toti copiii isi manifesta agresivitatea la un moment dat. Acele comportamente agresive ce apar sporadic nu trebuie considerate anormale si nu justifica partiparea la un program de psihoterapie.
Este necesara participarea la psihoterapie atunci cand:
• comportamentul agresiv al copilului este mult mai accentuat decat a celorlalti copii de aceeasi varsta;
• Comportamentul agresiv al copilului poate conduce la vatamarea lui sau a altor copii;
• Comportamentul agresiv interfereaza cu relationarea adecvata cu membrii familiei sau cu cei de aceesi varsta cu el;
http://www.youtube.com/watch?v=ce_VUpyMUJw
Sursa video:http://www.youtube.com/watch?v=ce_VUpyMUJw