Abuzurile din copilarie (fizice sau emotionale) reprezinta adevarate poveri mentale si emotionale pe care le poate purta cineva.La varsta adulta, victimele abuzurilor pot prezenta agresivitate, disfunctii sexuale, abuz de substante, stari de tristete accentuata, tendinte suicidare, sentimente de culpabilizare, stari anxioase, nivel scazut al increderii interpersonale. etc. Daca abuzul este comis de catre o persoana apropiata, severitatea acestor simptome poate fi mai mare.

Ce poti face pentru a trece peste abuzurile din copilarie?

• Cauta suport afectiv din partea persoanelor dragi

Nu purta acesta povara de unul singur. Este important sa comunici cu cei apropiati despre abuzurile din copilarie, astfel incat sa obtii sprijinul lor. O suferinta impartasita va deveni ulterior o jumatate de suferinta.

• Invata sa ai incredere in cei din jur

Este posibil ca abuzurile din copilarie sa-ti fi zdruncinat increderea in ceilalti. Daca anterior aceasta neincredere a fost sistemul tau de protectie, poate ca in prezent sa devina o reactie neadaptata. Astfel, suspiciozitatea, tendinta de pasivitate sau evitare a celorlalti, agresivitatea sau atitudinea revendicativa acum ar putea sa te deserveasca.

• Scrie-ti experienta

Scriind intr-un jurnal vei reusi sa dai un sens experientei tale, vei reusi sa-ti definesti mai bine realitatea, chiar daca asta inseamna si o retraire a acelor dureri. Clarificand ceea ce simti, limpezindu-ti gandurile, trauma isi va pierde din intensitate.

• Reaminteste-ti care sunt capacitatile pe care le-ai dobandit

Desi abuzurile din copilarie ti-au adus multa suferinta, ar fi util pentru tine sa te concentrezi pe capacitatile pe care ti le-ai dezvoltat in urma acelor experiente dureroase. Poate ca asta te-a facut mai puternic/ a, mai sensibil/a, mai flexibil/a, mai perseverent/a etc.

• Cauta sa faci lucruri placute pentru tine

Daca ai tendinta sa-ti petreci prea mult gandindu-te la trecut, poate ca ar fi util sa descoperi cum sa traiesti in prezent. Poate sunt activitati care anterior iti faceau placere si acum nu le faci. Propune-ti sa reiei treptat acele activitati si de ce nu, sa-ti cultivi noi pasiuni.

• Ai incredere in vindecarea ta

Nu uita ca starile placute vor trece, ceea ce simti azi s-ar putea sa nu mai simti maine. Este nerealist sa crezi ca poti zambi vorbind despre abuzurile din copilarie, insa cu timpul vei reusi sa accepti si sa treci peste aceste momente dificile.

• Nu apela la droguri, alcool sau la mancat compulsiv

Chiar daca pe moment acestea amortesc durerea, aceste comportamente nu-ti vor vindeca ranile, ci dimpotriva, te deservesc.

• Nu te autoculpabiliza

Este posibil ca abuzurile din copilarie sa te faca sa gandesti negativ despre tine si sa te autoculpabilizezi excesiv. Ofera-ti tie iertarea, pentru ca a cadea victima unui abuz nu e o alegere. Copil fiind, nu aveai puterea necesara sa intelegi prea multe din ceea ce ti se intampla…si nici forta fizica de a face fata unor astfel de situatii. Vorbeste-i copilului interior din tine, ranit si confuz, si ofera-i intelegere, compasiune si iertarea de care are nevoie.

• Apeleaza la ajutorul unui psiholog specializat in psihoterapie

Chiar daca abuzurile din copilarie s-au intamplat in urma cu multi ani, este posibil ca tu sa fi ramas cu niste rani necicatrizate. Psihoterapia te va ajua sa-ti inchizi ranile si sa lasi loc vindecarii tale. Cel mai rau lucru decat ceea ce ti s-a intamplat in copilarie este intocmai permiterea acestor traume sa te afecteze mult prea mult in prezent. Psiholog/ Psihoterapeut Ionela Buroaga Nr. de tel : 0768812864
Share:

Tags:Eco, Water, Air, Environment